Tlf. 62 23 48 88

Skolens Pædagogik​

Miljøterapi

”Frem for at tænke på diagnoser bør man først forstå børns vanskeligheder som reaktioner på deres menneskelige miljø og afprøve de forslag til handling, som det afføder”

- Lars Rasborg

På Svendborg Helddagsskole er miljøet omkring barnet en essentiel brik i elevernes udvikling og trivsel. Vi ser det ikke blot som vores rammer, men som en del af vores pædagogik. Det vil sige, at vi tilpasser og justerer miljøet til det enkelte barn med målet om at give de bedste rammer for faglig, social og mental trivsel og udvikling. Den danske ekspert i miljøterapi, Lars Rasborg, beskriver miljøet som mere end det fysiske rum. Han inddeler det i: fysisk miljø, relationelt miljø og forståelsesmiljø.

· Det fysiske miljø tilpasses fx ved skærmning, struktur og forudsigelighed efter behov. Dette er for mange elever en forudsætning for et trygt miljø. Skolen er struktureret i afdelinger, så eleverne ikke kun inddeles efter alder, men også ud fra hvilke styrker og udfordringer de har.
Klasselokaler er ikke det bedste miljø for alle. Derfor har vi et stort udeskole-område og mulighed for udeskole hver dag, hvis det er det eleven trives bedst i.

· Det relationelle miljø betyder på Svendborg Helddagsskole, at relationer og omsorg går forud for krav og forandring. Relationer er fundamentet som vi bygger op ovenpå. Det relationelle miljø handler ikke kun om relation mellem elev og personale, men også relationen til forældrene, som vi ser som en central del af elevens miljø. Derfor gør vi meget ud af at have et godt forhold til forældrene og at vi trækker i samme retning og arbejder i forlængelse af hinanden.

· Forståelsesmiljøet handler om at insistere på at opsøge den viden vi skal bruge, for at kunne håndtere vores elever bedst muligt. Derfor har personalet året rundt supervision, hvor der er mulighed for at blive klogere på de sværeste situationer i hverdagen. Sideløbende med det har vi faglige udviklingsdage, som skal sikre at vores forståelse af eleverne er i top. Men vi kommer også til kort af og til. Derfor arbejder vi i tæt sparring og samarbejde med skolens to PPR-psykologer samt med elevcentreret nær-ledelse.

Hvordan ser det ud i praksis?

I praksis betyder vores pædagogik, at når vi står i hverdagen, så er vi villige til at flytte på det der skal til for at rumme vores elever. Mange kommer fra et liv og skoleliv, hvor de ikke oplever at passe ind og høre til. Men det gør de her, fordi vi er villige til at flytte på tingene og skabe pladsen. Vi flytter på miljøet, vi flytter på vores forståelse af eleven og vi flytter på os selv!

Low Arousal-pædagogik

Børn lærer ingenting af at mislykkes. Børn lærer af at lykkes. Det er altid den voksnes ansvar at hjælpe børn med at lykkes”

-Bo Hejlskov Elvén

”Low Arousal-tilgangen handler om at skabe omsorgsfulde omgivelser karakteriseret ved ro og positive forventninger, som kan sænke stress og udfordrende adfærd.”

- Andrew McDonnell

Den sidste centrale byggesten i vores pædagogik handler om at skabe en rolig og tryg skole, hvor uhensigtsmæssig adfærd så vidt muligt undgås. I dagligdagen kommer det fx til udtryk ved at den voksne tager ansvaret i konfliktsituationer, og fx ændrer sin adfærd, så eleverne får mulighed for det samme. Low-Arousal bygger på viden om affektsmitte – at følelser smitter. Så når vi arbejder med elever, som kan have svært ved regulere deres egne følelser, så hjælper vi dem bedst ved at regulere vores.

Hvordan ser det ud i praksis?

I praksis betyder vores pædagogik, at når vi står i hverdagen, så er vi villige til at flytte på det der skal til for at rumme vores elever. Mange kommer fra et liv og skoleliv, hvor de ikke oplever at passe ind og høre til. Men det gør de her, fordi vi er villige til at flytte på tingene og skabe pladsen. Vi flytter på miljøet, vi flytter på vores forståelse af eleven og vi flytter på os selv

Neuroaffektiv udviklingspsykologi

Neuroaffektiv udviklingspsykologi (NAU) bygger bro mellem den nyeste hjerneforskning, tilknytningsteori og udviklingspsykologi. Psykolog Susan Hart står bag teorien.

NAU er en udviklingspsykologisk teori, et landkort, som giver et sammenhængende billede af, hvordan vi udvikler os som mennesker: socialt, følelsesmæssigt og personlighedsmæssigt. Dermed kan vi arbejde med læring og udvikling i en pædagogisk kontekst.

NAU giver os mulighed for at se bag om og forstå børn og unges adfærd samt målrette vores indsatser, så de modsvarer deres nærmeste udviklingszone.

I den neuroaffektive udviklingspsykologi opereres med tre mentale organiseringsniveauer:

  • det autonome (kropssansninger)
  • det limbiske (følelser)
  • det præfrontale (tænkning)

Modellen giver et nyttigt men forenklet overblik over hjernes kompleksitet og fremhæver, at vi mennesker har behov for stimulation for at vores medfødte potentiale kan udfoldes.

På Svendborg Heldagsskole arbejdes der i hverdagen ud fra følgende NAU baserede tommelfingerregler i det tværfaglige behandlingsarbejde:

  • Børn har brug for en karavanefører
  • Hjernen formes gennem erfaringer
  • Tilknytning kan ændres over tid
  • Al adfærd har en funktion
  • Leg og mødeøjeblikke er kilde til udvikling

Tommelfingerreglerne giver håb ind i det pædagogiske arbejde. De bygger på en grundlæggende forståelse af, at alt udvikling sker i samspil med andre, og at hjernen har et livslangt reorganiseringspotentiale.

  • Hvor der er liv, er der mulighed for forandring

NAU anvendes som et landkort ved tilrettelæggelsen af en indsats, der via konkrete pædagogiske aktiviteter retter sig mod barnets nærmeste udviklingszone. For mange børn og unge Svendborg Heldagsskole er der behov for en indsats med fokus på rytme, synkronisering og affektiv afstemning.

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Navn og adresse

​Svendborg Heldagsskole
​Skolebakken 6

5762 Vester Skerninge

Betalingsoplysninger

​CVR: 29189730​

​EAN: 579 800 695 02 87

Kontaktinformation

Tlf.: 62 23 48 88​

E-mail: sh@svendborg.dk 

webtilgængelighedserklæring