På Svendborg Heldagsskole har vi vores egen familieafdeling, som er en del af skolens samlede tilbud.
Familieafdelingens formål er at styrke forældrerollen hos skolens forældre med henblik på at støtte barnets udvikling og trivsel.
Vi tilbyder familievejledning, som består af samtaler og støtte til forældre, plejeforældre og elever med tilknytning til skolen. Derudover kører vi gruppeforløb i klasserne og arrangerer temadage for forældre og plejefamilier.
Vi arbejder ud fra samme værdigrundlag og principper som resten af skolen. Vores mål er at styrke den enkeltes selvindsigt og handlemuligheder ud fra en forståelse af, at vi alle indeholder langt flere fortællinger, end vi umiddelbart selv kan se. Når vi oplever problemer, er det ofte de negative fortællinger, der kommer til at dominere vores forståelse af os selv. Vi i Familieafdelingen inspirerer familier til at få øje på alternative fortællinger - fortællinger der bidrager til en øget bevidsthed om egne ressourcer, værdier, håb og drømme.
Forløb med familier:
Vi arbejder ud fra den tankegang, at ressourcerne skal findes i familien, fordi forældrene er dem, der kender deres barn bedst. Forældrene er de vigtigste samarbejdspartnere i forhold til at få deres barn og hele familien i trivsel. Vores erfaring er, at når forældre, klasseteam og familievejleder samarbejder omkring barnets trivsel, opnår vi de bedste resultater.
Det kræver en indsats fra hele familien at få ændret samværsformer og strukturer i familien. Det er de voksne omkring barnet, der skal starte og vedligeholde denne udvikling. I Familieafdelingen arbejder vi ud fra den tanke, at der er mulighed for udvikling og forandring i enhver familie.
Vi støtter og vejleder i denne nye udvikling og vi tilpasser alle forløb til den enkelte families behov. Vi tilbyder:
- samtaleforløb med forældre
- samtaleforløb med barnet
- samtaleforløb med familien samlet
- vejledningsforløb hjemme hos familien
Samtaleforløb med et barn vil som udgangspunkt altid finde sted parallelt med samtaler med forældrene.
Temaer i et forløb med familien kan være:
- ”Vi har mange konflikter derhjemme.”
- ”Mit barn har et forfærdeligt sprog.”
- ”Mit barn hører ikke efter, hvad jeg siger.”
- ”Hvilke krav skal jeg stille til mit barn?”
- ”Vi er skilt; hvordan finder vi ud af at samarbejde?”
- ”Vi er uenige om børneopdragelse; han er for hård, hun er for eftergivende…”
- ”Vores børn har mange konflikter med hinanden.”
- ”Jeg synes, det er svært at få mit barn op og afsted om morgenen.”
Temadage for forældre og plejefamilier
Vi tilbyder temadage til familier, som tager udgangspunkt i aktuelle emner, behov og interesser. Derudover vil vi gerne bidrage til, at familierne får mulighed for at indgå i fællesskab med ligestillede.